Сезонна застраховка гражданска отговорност
18/02/2017

Текстовете са съгласувани с КФН и вероятно ще бъдат разгледани преди лятната ваканция на Народното събрание

Промени в Кодекса за застраховането са внесли група депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, . Те предвиждат срочни застраховки за сезонни превозни средства - мотори, мотоциклети, каравани и кемпери. Предложението за промяна е внесено в деловодството на Народното събрание.

В момента тези превозни средства сключват годишна застраховка "Гражданска отговорност", отбелязват авторите на идеята, сред които са Делян Добрев, Валентин Николов, Мартин Димитров и Петър Славов. Мотори и кемпери обаче не се използват през есенно-зимния сезон и годишната застраховка за тях е несправедливо.

Още по темата

 

С въведената автоматична дерегистрация на превозни средства без "Гражданска отговорност" пък съществува риск за голямо обем регистрации в началото на активния сезон и дерегистрации в края му. Собствениците на сезонни превозни средства обикновено сключват застраховката с условие за плащане на тримесечие и престават да плащат след две тримесечия.

По този начин ще бъде натоварена безмислено администрацията на МВР и Гаранционния фонд, посочват депутатите. По данни на пътната полиция само регистрираните мотори у нас са над 150 хил.

"Предлагаме застраховката да може да е за различен срок, но не по-малко от 30 дни, т.е. ще могат да се правят едно-дву-три-месечни застраховки”, поясни Делян Добрев, цитиран от bTV.

Текстовете са съгласувани с Комисията за финансов надзор. „Дори и да има съпротива от страна на застрахователите, при положение, че има логика и е в полза на хората, не виждам пречка да се приеме в Народното събрание”, допълва още депутатът.

Очакванията му са следващата седмица законопроектът да се разгледа от водещата комисия – бюджетна или икономическа, и до лятната ваканция на парламента да мине поне първото четене и в пленарната зала.

За контакти